Info

Hampshire House Studio, New York City COMPLETED 2018

Lilian H Weinreich Architects’ renovation of this 430 sf studio apartment, situated in the prestigious Hampshire House on New York City’s Central Park South, creates serenity and eliminates excess with modern, essential, and compact design. Light is treated as a material substance with tangible qualities to activate the spaces and elements throughout the apartment. The illumination of varying ceiling planes creates a harmonic sense of place by clearly delineating the apartment’s zones: entry, kitchen, bathroom, and living.

The unit is designed as a pied-à-terre for a retired couple’s frequent visits to New York. Both are involved residents in Stockbridge, Massachusetts. The accomplished former anesthesiologist is recognized for co-founding a free comprehensive health care facility to the underserved in the Berkshire region, while his vivacious French-born wife was involved as the associate artistic director of live productions in the area. The couple initially considered selling the unit and instead opted to renovate it to create a space that accommodates their present and future needs.

A fully functioning kitchen for cooking was a must for the owners. By removing and incorporating the narrow entry hallway, the design transforms an impractical kitchenette into an enlarged kitchen with abundant cabinets, utilizing both sides of the new entry passageway. In the main living space, a queen size bed is hidden in a custom wall unit, commissioned by the clients, which folds over a stationary sofa when needed.

The renovation converted the existing bathroom into an ergonomic space tailored for the owners. The tub was replaced with an accessible shower stall and fitted with grab bars and a fold-up teak shower seat. A wall-hung sink replaces the existing vanity to create an obstruction-free floor space. A large, 6” deep semi-recessed wall-to-wall mirrored medicine cabinet floats above the WC and sink to provide ample bathroom storage. An LED light strip under the cabinet and three mirror-imaged, mirror-mount recessed socket fixtures with filament LED bulbs add an ethereal feel to the room.

Custom grey oiled wide oak plank flooring complements warm white walls throughout the apartment. To visually streamline the entire space, all doors are hidden behind full-height flush wall panels and door frames are eliminated. In addition to a large entry coat closet, a 25 sf walk-in closet space provides significant storage.

LHWA’s transformation of the space finds an optimal proportion and layout for this individually tailored, compact studio. Every design choice is complementary and fluid, allowing for the enhancement of comfort in minimalist living though function, aesthetic, and craft.