Info

Richman Duplex, West 67

This 1,800sf duplex renovation designed for a retired couple, is based on a set of ancient Japanese design aesthetics, embraced by the Owners during the years the family lived/worked in Japan. These include ideals of wabi (transient stark beauty), sabi (aging), and yūgen (profound subtlety).

The space divides into public/private. The lower level is one utilitarian space for dining/entertainment with floor-width views and sliding Shoji screens. The private bedroom “quarters” on the upper level, feature a sequence of graceful forms around the central core. Dropped-ceiling-planes with lit edges create an illusion of a taller spatial-openness.

Minimal tolerances rely on precision in execution completing the Enso “circle”– the absolute in strength/elegance/void.